![](/media/lib/35/krakersy-z-siemiena-lnianego-f0303a8f229a05a7e822e5194f354e1f.jpg)
Superchleb bez cienia goryczy
9 września 2008, 14:35Badacze z Fraunhofer Institute wyizolowali z siemienia lnianego i nasion łubinu wartościowe związki chemiczne, które zostały następnie wykorzystane przy produkcji chleba, makaronów, sosów i ciast. Nie mają nieprzyjemnego dla niektórych posmaku, nadal jednak korzystnie wpływają na zdrowie, np. obniżają poziom cholesterolu.
![](/media/lib/26/1208945810_017979-f6dcb84585b2795e16aea6bc7e503ed7.jpeg)
Oświetlenie wpływa na smak
15 grudnia 2009, 09:48Białe wino smakuje bardziej, gdy pije się je w pomieszczeniu oświetlonym na czerwono lub niebiesko. Mózg zostaje oszukany, że w takich okolicznościach trunek jest lepszy i droższy niż dokładnie ten sam, ale spożywany przy świetle zielonym bądź białym.
![](/media/lib/86/n-siecpajecza-21cc96c052a09f37146b687dfcc39820.jpg)
Pajęcza wersja zaminowania terenu
28 listopada 2011, 22:06Mrówki chętnie by korzystały z darmowych jadłodajni w postaci pajęczych sieci, jednak pająki nie zamierzają się poddać bez walki, dlatego nasączają nici związkiem odstraszającym mrówki - 2-pirolidonem (butyrolaktamem).
![](/media/lib/231/n-napoj-energetyzujacy-fedeb48e1191de5ac537e6028c155816.jpg)
Napoje energetyzujące podwyższają ciśnienie i poziom norepinefryny
9 listopada 2015, 11:57Zespół Anny Svatikovej z Mayo Clinic wykazał, że spożycie napojów energetyzujących podwyższa ciśnienie i poziom norepinefryny.
![](/media/lib/91/n-1195815922_276885-8501febad0361960c26415b206579549.jpeg)
Psy lubią tłuszcze, a koty pragną węglowodanów
6 czerwca 2018, 10:39Psy lubią zjeść tłusto, a koty preferują węglowodany, wynika z najnowszych badań nad preferencjami domowych pupili. Badania te rzucają nowe światło na potrzeby żywieniowe zwierząt i pokazują, że nieprawdziwe jest przekonanie, iż koty potrzebują diety wysokobiałkowej.
![](/media/lib/536/n-wysokoprzetworzona-9de73c88136a5f58bb326fcf694ac6f4.jpg)
Bardzo wysoko przetworzona żywność powiązana z ryzykiem zachorowania na raka
1 lutego 2023, 14:37Spożywanie niezwykle wysoko przetworzonej żywności – takiej jak napoje gazowane, masowo produkowane pakowane pieczywo, wiele rodzajów dań gotowych czy większość płatków śniadaniowych – może być powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania i zgonu z powodu nowotworów, ostrzegają naukowcy z Imperial College London (ICL). Są oni autorami najszerzej zakrojonej analizy, podczas której badali związek pomiędzy najbardziej przetworzonymi rodzajami żywności a nowotworami.
![Rocznicowa puszka Diet Coke© Coca-Cola](/media/lib/12/1184598286_660598-ddcdd7162c9b8bff3cbbd153e5eeffc3.jpeg)
Urodziny dietetycznej coca-coli
16 lipca 2007, 14:58Dietetyczna coca-cola obchodzi w tym roku 25. urodziny. W Stanach Zjednoczonych zadebiutowała 29 lipca 1982 roku. Odniosła tak wielki sukces, że już po upływie zaledwie 6 miesięcy rozpoczęła się jej sprzedaż w innych krajach świata
![](/media/lib/44/wisnie-afa3a64a4a8087b8d7cfc30a88e96ed7.jpg)
Wiśnia w wersji antymalarycznej
23 lutego 2009, 10:45Wiśnie to owoce lubiane przez naukowców, którym udało się dotąd stwierdzić, że pomagają one w walce z bólem mięśni po ćwiczeniach oraz zmniejszają ryzyko chorób serca. Teraz okazuje się, że przyczyniły się także do opracowania przyjaznej dzieciom wersji leków na malarię.
![](/media/lib/53/wachanie-d9b9dffa71305dc8179725a2a39a03c4.jpg)
Bakteryjny nos
17 sierpnia 2010, 08:49Bakterie kojarzą się głównie ze śmierdzącymi substancjami, które produkują – warto wspomnieć choćby o siarkowodorze czy merkaptanach – lecz okazuje się, że organizmy te dysponują też molekularnym nosem.
![](/media/lib/141/n-papryczki-0a39fd672ec63c566b7480162e29c053.jpg)
Kto szuka wrażeń, ten lubi pikantne potrawy
18 lipca 2013, 11:02Osoby z ponadprzeciętną skłonnością do poszukiwania wrażeń bardziej lubią ostre potrawy.